Založ si blog

Ako som neprijala prácu za 136 eur mesačne.

Sedím v kresle, vo veľkom  červenom hangáre v priemyselnom parku.

Čakám na pohovor . Práca je to o pár tried nižšie ako doposiaľ. Poriadne nižšie. Ale doba je ťažká . A zarábať musím. Podala som si žiadosť na operátorku (veľmi krásne znejúci názov pre robotníka) v pásovej výrobe .Tri zmeny.

Privítala ma veľmi chudá a veľmi vysoká  pani s na žlto nalakovanými nechtami.

-Dobrý deň. Nech sa páči pani Slavkovská. Ja som Vodárová a budem s vami robiť pohovor. Niečo      nám o sebe povedzte pani Slavkovská.

A tak rozprávam chronologicky .

– Skončila som strojnícku priemyslovku . Začínala som  pracovať v strojníckom podniku ako             konštruktérka , a potom v reklamných firmách a v tlačiarňach.

-Takže pani Slavkovská.  Ozvala sa pani so žltými  nechtami. U nás je to asi tak. Každého operátora do pásovej výroby prijímame najprv na dohodu. Na tri, šesť, alebo sedem mesiacov. A potom , keď budeme s vami spokojný , potom vám dáme zmluvu. Po tých troch ,šiestich alebo siedmich mesiacoch.

-Pani Vodárová.  Ale ja som evidovaná na úrade práce. Podľa zákona ak nechcem byť vylúčená z evidencie o uchádzača o zamestnanie, môžem zarobiť mesačne  max 136 eur .

-Samozrejme pani Slavkovská, my našim zamestnancom vychádzame v ústrety a vyplácame im  136 eur mesačne .

-To znamená že odrobím adekvátne množstvo hodín k 136 eur? Pýtam sa.

-To nie. To nie. Odrobíte plných osem hodín každý pracovný deň v týždni.

-Čo z toho pre mňa vyplýva? Že ostatný zárobok dostanem na ruku­? Na čierno? Alebo ako?(som ochotná zobrať peniaze aj na čierno .potrebujem ich predsa ).

-Nie , nie. Peniaze ktoré navyše zarobíte  sa vám budú ZADRŽIAVAŤ a keď budeme s vami po tých troch , šiestich alebo siedmich mesiacoch spokojný , potom vám ich vyplatíme .

-Čo bude v prípade keď nebudete spokojný ? Alebo si to rozmyslím ja , prípadne dostanem ponuku na inú prácu a k zmluve nedôjde? Ako dostanem svoje zarobené peniaze?

-Nebojte sa pani Slavkovská , my vám tie peniaze v takomto prípade určite nejako vyplatíme .

 

Prácu v tomto obrovskom červenom hangári som  neprijala .

Odmietla som pracovať 160 hodín za 136 eur.  Tri, šesť alebo sedem mesiacov .Dúfajúc , že mi ich snáď vyplatia po troch, šiestich alebo siedmich mesiacoch.

 

PS.:  Práve skončila pracovná zmena . Do autobusu nastupujú ženy s unavenými tvárami a vyhorenými očami. Koľko asi na nich zarobia , neodvádzaním daní a rôznych odvodov do štátu a poisťovní?…

 

Ozaj , ako sa charakterizuje vykorisťovanie?

 

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321187x
Priemerná čítanosť článkov: 2677x

Autor blogu

Kategórie