Založ si blog

PRÍBEH O HĽADANÍ. A NENÁJDENÍ.

 

Hrad bol obklopený lúkou. A púpavami. Klobučník niečo počul. Asi krik. Alebo volanie. Vyšiel na balkón. Videl tam len jedno dievča. Bosé. Písala na nebo odkazy. Nerozumel im.

 

Nemal rád leto. Nemal rád ani toto mesto s betónovými sídliskami , a zaprášeným ulicami. A bizarným námestím.  Bolo príšerné teplo. Najteplejšie teplo tohto roku. Peter si založil na hlavu šiltovku. Zbehol zo štvrtého poschodia svojho rozpáleného bytu. Na chvíľu sa pozrel hore. Na balkóne uvidel sedieť dievča. S bosými nohami.  A s kvietkovanými šatami . Asi púpavami.

Bola obklopená farbičkami.  Niečo si čmárala. Na chvíľu sa zahľadela dolu. A uvidela jeho. Klobučníka. Bol to on. Nosila ho v hlave. Chlapca  v klobúku. Klobučníka. A tak mu napísala odkaz. Odkaz na nebo.

No nič. Peter sa šiel prejsť do mesta. Chodil po uliciach. Prechádzal sa po námestí. Aj po parku. Sadol si pri fontánu. Zašiel aj do cukrárne Na rohu. Hľadal niekoho. A chcel niekoho stretnúť.  Šiel na stanicu. Aj na starú autobusku. Z autobusu nikto nevystúpil. A nevystúpil nikto ani z vlaku. Nebol tam nikto. Blúdil ešte chvíľu po uliciach. On videl nejakých ľudí.  Ale oni nevideli jeho. On bol tu. A všetci boli niekde. Niekde asi tak 150 časových míľ ďaleko. Prišiel, pretože počul  kričať.

Bola noc. Asi dve hodiny po polnoci. Peter sa práve mal stať Klobučníkom. Vo svojich štrnástich rokoch. Bol hľadačom. A mal pomáhať. Mal nájsť a pomôcť  tým ktorý nepatrili sem. A nepatrili nikam. Mal im pomôcť nájsť ich svet. Aby nakoniec našiel seba.

Peter za celý ten čas čo tu žil nestretol nikoho. Nikoho, kto by tak hlasno kričal. Krik sa mu zakrúcal do okien. Do záclon. Aj do perín. Aj do srdca a do mozgu. Tak že mu z toho išla hlava prasknúť. Z ktorého sa budil. Každú noc. Asi tak o druhej po polnoci….

…a tak sa pomaly vrátil … do svojho panelákového bytu na štvrtom poschodí.

Mal už len pár chvíľ do odchodu. Založil si tú svoju šiltovku. A vôbec nevidel ten krik. Ten veľmi zúfalý krik. Videl len dievča. V púpavových šatách. A s farebnými ceruzkami. Sedieť v tráve. A kresliť na nebo obrázky.

 

…..Klobučník sedel vo svojej medzičasovej osi.  Jeho cesta naspäť trvala asi tak  150 časových míľ. A zo sebou si niesol lúku. S púpavami. A dievča s bosími nohami a s farbičkami.

 

Nastupovala a vystupovala z vlaku. A nikde ho nevedela nájsť.  Pýtala sa na cestu. Ale ju posielali Nikam.. Hra bola príliš zložitá. Práve preto že ju nepoznala. V tomto svete  hodiny neukazovali čas. A slnko nesvietilo ráno. Ale asi tak o druhej po polnoci. A žili tu ľudia, ktorý tu vôbec neboli. Vo svete ktorý nebol. Vo svete Nikde hľadalo jedno dievča jedného Klobučníka. Svojho Klobučníka.

 

A až teraz prišiel na to, že ho volala ona. Že ho hľadala. A písala. A on nespoznal  tú jedinú „svoju“ šancu. Aby cez jedno Púpavové dievča našiel aj sám seba . A preto Peter sníval. A nechcel sa zobudiť. Jeho cesta bola nekonečná. Žil vo svojej medzičasovej osi. Aby Nikde nepristál.

 

Zostal vo svojej krajine Nikam. A by nikdy ona už neodišla.  Aby už nikdy  nestratil jedno dievča.  Čo kreslí na nebo obrázky. S farbičkami.

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321160x
Priemerná čítanosť článkov: 2676x

Autor blogu

Kategórie