Založ si blog

Muškáty

Necítim sa dobre, tak ako každé ráno posledné tri týždne keď vstanem z postele. Alebo to nie sú tri týždne? Už ani neviem. Otvorím okno do záhrady, práve rozkvitli moje muškáty. Vojdem do kúpeľne, pustím vodu, opláchnem sa. Pozriem sa do zrkadla. Vyzerám strašne. Už tri týždne. Mám spuchnutú tvár a slzia mi oči. Žeby alergia? Nikdy som nebola alergická. No čo nie je, môže byť. Niečo tu ale aj tak nesedí. V zrkadle niekto je, no nie som to ja. Obzriem sa. Je to on? Vojdem do spálne. Obliekam sa, vo vzduchu cítiť pach mužského tela. A ešte niečo. Plachta na druhej strane je pokrčená. Sú na nej odtlačky. Nie sú moje. A ešte dve kávy v kuchyni na stole. Odklepnem popol z jeho cigarety. Potiahnem si, no už dohorela. Aj káva je studená, zatuchnutá, akoby ju bol zalieval včera, alebo pred troma týždňami, pomyslím si. Spomeniem si na obraz v zrkadle. Ja tam nie som. Je tam on. A ešte ona. Sedia v kuchyni. Potiahne si z cigarety, on aj ona, spoločne vypijú kávu. Ona mu upraví kravatu, on sa usmeje. Odchádzajú. Ona sa na chodbe ešte pozrie do zrkadla. Strhne sa. Nie je tam ona. Som tam ja. Odkladám riad zo stola, popol sypem do koša. Zapálim si. Ponúknem ju. Tiež si zapáli. Spýta sa kde je (on). Podám jej šálku, zalejem čerstvú kávu a potom ešte muškáty v záhrade. Vravím. „Tieto som zasadila nedávno, asi tak pred troma týždňami“. Vyberiem z komory motyku. „Mám ešte pár semiačok“. Obzriem sa, či (v zrkadle) niečo uvidí.

 

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321289x
Priemerná čítanosť článkov: 2677x

Autor blogu

Kategórie