Založ si blog

Deň, ktorý nie je.

Zobudí ho ticho. Započúva sa. A potom vstane o pol piatej, ako každé ráno, keď ide do práce. Prejde okolo postele, kde spí ona. Potichu aby ju nezobudil, otvorí okno. Za oknom je deň sivý ako bol včera, predvčerom, a ako je to už asi tretí týždeň. Pomyslí si, že dnes by mohol aspoň niečo zmeniť. Ale aj tak si oblieka ten istý sivý oblek, tú istú košeľu, tú istú kravatu. Potom prejde do kuchyne. Tam si zaleje kávu. Popáli sa, zahreší a znovu si obleje tú istú kravatu, čo mal na sebe včera. Vezme si druhú. Pozrie na hodiny. Niečo tu nesedí, no musí už ísť. Oblečie si plášť do dažďa, založí klobúk na hlavu a potichu, aby nikoho nerušil zamkne dvere. Potichu tiež zíde po schodoch. Stretne pána z tretieho. On jeho nie. Je slepí. Pred domom v trafike si kúpi noviny. Včerajšie. Dnešné ešte nemali. Nemali ich ani včera a ani predvčerom, ale aj tak si ich kúpi, pretože si ich kupuje každý deň. Vykročí aby nezmeškal. V práci si sadá na svoje miesto. Prehrabáva sa v zásuvke medzi svojimi vecami. Nie sú tam. Zapne počítač. Prihlási sa, no nepustí ho heslo. Vytáča číslo v telefóne, chce nahlásiť poruchu, no nik mu nedvíha. Otočí sa, že poprosí kolegu…a zrazu si po troch týždňoch  uvedomí že tu nie je. Alebo možno je, ale on tu nie je.

Vstane od stola ako každý deň, keď si uvedomí že ani on a ani nik iný tu nie je, vypne počítač a odloží  včerajšie noviny k tým ostatným.

 

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321096x
Priemerná čítanosť článkov: 2676x

Autor blogu

Kategórie