Založ si blog

Pieseň o jednej Viktórii

Rástla tam tráva, ktorá kvitla. A jablone, ktoré rodili voňavé jablká. A tiež slnečnice. A púpavy v záhradách.  A tiež tam boli deti. A boli tam aj muži a ženy. A bola tam aj Láska.

 

Hviezdny rok  negEntropia 3101.22/2

Z NegEntropie zmizli púpavy.  Tráva prestala kvitnúť a jablká už  nevoňali. A tiež z NegEntropie  zmizla Láska. A nikomu nechýbala.  Len jednej hviezdnej Viktórii. Poslednej  na svete. Všade ju hľadala. V noci, keď celý svet stíchol  sa dívala do tmy. Kreslila na nebo obrázky a počúvala pieseň. Niekde medzi NegEntropiou a Mliečnou dráhou jej  niekto poslal pieseň. Pieseň o láske.

Hviezdna Viktória sa rozhodla že nájde pieseň. Nasadla na spoj NegEntropia – Galaxia 911_ ZeM.

 

Pozemský rok  2020.17/11

Pod oknami kvitla baza.  A vzduch bol presiaknutý. Jej sladkou vôňou. Vôňou bazy. Zmiešanou s vôňou ženy. Práve vyšla zo sprchy. Z vlasov jej stekali  kvapky vody. Viktória nechávala za sebou mokré stopy. Z kúpeľne. A ešte nejaké iné. Asi hviezdne.

A tiež bola presiaknutá. Láskou. A ešte niečím.  Asi šťastím. Chcela mu to povedať. A on nedvíhal . Viktória mu nechala v mobile tri stratené hovory. A asi dve sms-ky.

Viktória čakala. Pila čaj. Z bazy. A nechávala za sebou hrnčeky.  A tiež stopy. Od čaju. A tiež nejaké iné. Asi hviezdne. A čakala na Petra .

Vzduch bol horúci. A bol presiaknutý sladkou vôňou. Vôňou ženy.

 

Viktória si zbalila len pár vecí. Jedného Malého princa. Možno nejakého Gullivera. Tiež pár  farbičiek. A šťastie. O ktorom chcela rozprávať  Petrovi. Do dvoch tašiek. A do kabely.

 

Peter vošiel veľmi ticho. Našiel v kúpeľni ešte mokré stopy. Bazovú vôňu. A vôňu jeho ženy. A tiež nejaké iné. Asi nejaké hviezdy. A v mobile tri stratené hovory. A ticho. Nechané za dverami.

 

Viktória stihla posledný spoj. Niekam. Čakali ju už. A potom spoj cez Galaxiu 911-ZeM navždy zrušili…

 

Hľadal ju všade. V parku na lavičke. Za mestom. A aj na stanici. Na lúke s lopúchmi a s púpavami. A aj na rohu v cukrárni. Chodil po meste. A pýtal sa ľudí.

Žiadnu jeho Viktóriu však nikdy nikde nevideli…

 

Hviezdny rok 3121.36/5

Láska Venuša počúvala. Príbehy. A  rozprávky. O Malom princovi. A tiež o nejakom  Gulliverovi. A zdalo sa jej že Hviezdna Viktória si tieto príbehy nevymýšľa. Zdalo sa jej , že mama Viktória tento svet. naozaj niekedy zažila.

 

Pozemský rok 2039.24/12

Peter Viktóriu nenašiel. A možno nijaká Viktória nikdy naozaj ani nebola. Ale on ju mal určite v hlave, v srdci…a aj v duši… A boli tu aj mokré stopy v kúpeľni. Hrnčeky na stole. A vôňa ženy  na vankúši…

 

Niekedy medzi 10 000 r.pr.n.l Galaxia 911-ZeM a 2012 n.l Galaxia 911-ZeM práve jeden muž, volal sa asi Adam  a jedna žena. Asi nejaká Eva začali svoj hviezdny život. Život, ktorý raz niekde, neviem kde začali , a ktorý niekde neviem kde za nejakých zvláštnych okolností nedokončili.

A bola tam tráva. Ktorá kvitla. A jablone rodili voňavé jablká. A boli tam aj lopúchy. A púpavy.

 

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321636x
Priemerná čítanosť článkov: 2680x

Autor blogu

Kategórie