Založ si blog

Ako Gabika prvý krát do školy išla. Zo zákona.

Gabika bola dievčatko. Malo šesť rokov. A práve zajtra ide do školy. Prvý krát. A veľmi sa na to teší. Celý rok sa na to veľmi teší. Má už prichystanú školskú tašku. A písanky. A farbičky. Plastelínu. A aj výkresy. Zajtra ráno pôjde s maminkou. A so svojimi staršími sestrami. S Jarmilkou a Terezkou.

Gabika sa zobudila. Veľmi skoro ráno. Všetci ešte spali. Maminka. Aj Jarmilka.  A aj Terezka. A budík vôbec nechce zazvoniť. Asi sa oblečie. Čo ak zmešká. Čo ak nepríde načas. Čo ak ju  nebudú  chcieť zapísať do prvej triedy. Obliekla si šatočky. Kvietkované. Tie najkrajšie. Tie čo majú veľkú mašľu vzadu. Obula si podkolienky . Tie sviatočné. A sandálky.

Ráno behala po dome. Vsávajte, vstávajte, spachtoši… ide sa do školy.

Maminke pomáhala s raňajkami. A ešte rýchlo balila desiatu do tašky. Jaj… len aby nezmeškali.

Konečne .Vyšli.  Aj so školskými taškami. Knihami a písankami. A tiež s farebnými ceruzkami. Škola nebola ďaleko. Len na konci ulice. A potom ešte kúsok zabočiť. Do ľava.  A už keď sa malo zabočiť „do ľava“  Gabika zastala. A veľmi vážne  povedala. Tak viete čo ? Ja som si to predsa len rozmyslela. Ja do školy predsa len nepôjdem. Vy ak chcete, tak choďte. Ja sa vrátim domov. A počkám vás. Nebojte sa nič sa mi nestane. A ani plakať nebudem.

Gabika bola rozhodnutá. Otočiť sa. A nejsť do školy.

Gabika. Ale veď ty si sa do školy tak veľmi tešila. Veď aha, máš aj krásnu novú tašku. A v nej knižky, farebné ceruzky a aj písanky. Aj plastelínu. A pozri idú aj tvoji kamaráti . Zo škôlky. V triede máš prichystaný stôl. Aj stoličku. A  pani učiteľka ťa  čaká.

No to nevadí. Hovorí Gabika. Ja som si to všetko cestou rozmyslela. A ja do tej školy predsa len nepôjdem. Už som sa rozhodla.

Gabiku prehovárala maminka. Prehovárala ju aj Jarmilka. Aj Terezka. Aj starí kamaráti zo škôlky. Aj pán školník. Gabika sa rozhodla. Ona do školy chodiť nebude.

Nuž vieš čo milá moja. Vraví pán školník. Ty teda do školy nechoď. Ale ak nepôjdeš, bude to trestný čin. Pretože základná deväťročná školská dochádzka je na Slovensku povinná.  Zo zákona.

Gabika si školníka vypočula. Povedala :“aha“ . A do školy teda išla.

A išla aj na druhý , aj tretí deň.  A chodila  každý deň. Celých deväť. Zo zákona. A pretože zo zákona, veľmi veľa toho pre učenie nespravila. Iba to čo bolo potrebné. Zo zákona. V podstate tak priemerne. Ani dobre, ani zle. Toľko aby zákon pre istotu neporušila.

V deviatej triede sa však rozhodla že pôjde na gymnázium. A začala sa učiť. Veľmi usilovne učiť. Aby spravila skúšky. A Gabika nielenže skúšky spravila. Gabika bola medzi prvými desiatimi. A to všetko pre to. Že už nemusí. Že ju zákon nedrží.

No a Gabika skončila Gymnázium. Ani neviem ako. Pretože som ju celé štyri roky nevidela s knihou v ruke. Potom si na poslednú chvíľu zohnala nejaké poznámky. Učila sa dokopy asi tri týždne. Učila sa a nespala. Tri týždne. Asi. A zmaturovala. Na jednotky. Čo bolo voči ostatným, ktorý si robili poznámky a sa učili nespravodlivé. Uznávam. Ale nemôžem za to. Nuž Gabika nemusí. Zákon ju nedrží.

No a Gabika už chodí na vysokú. Nevidím ju s knihou v ruke. Väčšinu času chodí do práce. Aby mohla žiť. A potom píše do novín. Pretože ju to baví a tiež aby mohla žiť. A píše vlastnú knihu. Pretože chce. No a potom ešte žije. No a čo zákon…? s tým si asi ťažkú hlavu nerobí….

 

PS.: A pozdravujem pána školníka. Toho nášho. A aj všetkých ostatých. Pokiaľ sa ja pamätám zo školských čias, pán školník bol vždy niekto. Pán školník bol autorita. Pán školník bol proste PÁN ŠKOLNÍK. A bodka

Videla som Leto

17.09.2017

Uzrela som v túto chvíľu, Aha práve teraz. Vidíte to? UTEKÁ LETO. Pred dažďom schováva sa, zanecháva bosé stopy v blate a teplé slnká pod dáždnikom.

Jeden krásny upršaný deň

03.09.2017

Prší, prší, prší… Celý deň. A je krásne. Človeka to vôbec nikam netiahne. Na túry ani výlety, vychádzky na hrady ani na zámky. Nemusí utekať pre zdravie, Či len tak posedieť si v záhrade, a chytať teplé slnká na zimné dni do siete Dnes ani očkom nežmurklo. Tak celý deň teda vylihujem aj ja. Vyberám z políc staré knihy a čítam príbehy v sivých upršaných [...]

Koľko asi stojí jedno písmenko v knižke s básničkami?

07.11.2016

…minulý týždeň, ani neviem presne kedy, som sa išla poprechádzať medzi police v kníhkupectve, medzi knihy. Našla som tam jednu, takú celkom malú, iba s básničkami. Keď vtom mi niekto za chrbtom vraví: to snáď ani nie je pravda, za tak málo písmeniek, tak veľmi veľa peňazí? Že prečo si vraj nezoberiem radšej niečo také, Kde je viac slov na pol strane, Ako v celej [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 321124x
Priemerná čítanosť článkov: 2676x

Autor blogu

Kategórie